ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑΣ ΣΤΑ:
ΟΥΓΚΡΙΚΑ SVALBOGAR, CSOTANY
ΓΑΛΛΙΚΑ BLATTE, CAFARD
ΟΛΛΑΝΔΙΚΑ KAKKERLAK
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ      BICHO DE CONTA
ΠΟΛΩΝΙΚΑ KARALUCH
ΙΤΑΛΙΚΑ BLATTA
ΡΩΣΙΚΑ TARAKAN AMERIKANSKI (Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ)
TURUSAK (Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ)
ΚΙΝΕΖΙΚΑ CHANG-LANG
ΙΑΠΩΝΕΖΙΚΑ ABULA MUSHI


ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ
ΕΞΑΠΛΩΣΗ Η γερμανική κατσαρίδα είναι το πιο διαδεδομένο είδος στον κόσμο και πιθανόν το πιο ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα. Συναντάται μέσα και γύρω από τις οικίες, τα διαμερίσματα, τα εστιατόρια, τα Super - Markets και τα εργαστήρια παρασκευής και διάθεσης τροφίμων. Σημαντική εξάπλωση παρατηρείται στα πλοία και ιδιαίτερα στα κρουαζιερόπλοια.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η γερμανική κατσαρίδα έχει μήκος περίπου 5/8 inch - 16 mm. Τα αρσενικά έχουν χρώμα καστανόξανθο ενώ τα θηλυκά είναι πιο σκούρα.Αυτή η κατσαρίδα αναπαράγεται όλο τον χρόνο εσωτερικώς, αλλά η ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι περίπου 70F ή 21C.Η θηλυκή κατσαρίδα μεταφέρει τον ωόσακκο της έως ότου αυτός είναι έτοιμος να εκκολαφθεί. Ο αριθμός των αυγών σε κάθε ωόσακκο είναι 30-40 παράγοντας στην ζωή του 4 έως 8 ωοσάκκους.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΤΣΑΡΙΔΑ
ΕΞΑΠΛΩΣΗ Αυτό το είδος αν και ονομάζεται κοσμοπολίτικο δεν συναντάται στις βόρειες περιοχές όπως άλλα είδη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Είναι η μεγαλύτερη στο είδος που συναντάται στα σπίτια έχοντας μέγεθος 1.1/2 inch -38 mm. Έχει λαμπερό κόκκινο χρώμα προς καστανό.Ένας κανονικός ωοσάκκος περιέχει 16 αυγά τοποθετημένα σε δυο σειρές. Μετά από 30 - 45 ημέρες εκκολάπτονται τα αυγά.Μπορεί να σχηματίσει 10 - 90 ωοσάκκους στην διάρκεια της ζωής του με μικρό ποσοστό όμως επιβίωσης των νυμφών.
ΣΑΝ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ORIENTAL - SMOKYBROWN - AUSTRALIAN - SURINAM.κ.λ.π.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Παρ'ολο που πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετάξουν είναι τυπικά βαδιστικά έντομα και μετακινούνται με αρκετά μεγάλη ταχύτητα.Ζουν πολλές μαζί σε αρκετά μεγάλες αποικίες και βασικά είναι νυκτόβιες.Είναι έντομα παμφάγα και καμία από τις τροφές που προορίζονται για τον άνθρωπο δεν εξαιρείται από την διατροφή τους, παρουσιάζοντας προτίμηση στις ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές. Συναντιούνται κοντά σε σωλήνες ζεστού νερού, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία φρεάτια αποχέτευσης και γενικά όπου η ύπαρξη τροφής, θερμοκρασίας και υγρασίας είναι διαθέσιμη.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Η υγειονομική σημασία είναι μεγαλύτερη απ'ότι πιστεύεται, γιατί όπως έχει αποδειχθεί συγκρατούν παθογόνα βακτήρια, μεταφέρουν ιούς, πρωτόζωα, μύκητες, που προσβάλλουν τον άνθρωπο και αλλά σπονδυλωτά ζώα.
Η συνήθεια τους να τρέφονται με περιττώματα όσο και με τις τροφές του ανθρώπου αποτελεί δείγμα για τον πιθανό κίνδυνο της υγείας του.(Δυσεντερία - γαστρορραγία - διάρροια - σιγγελωση - αναπνευστικές λοιμώξεις τροφικές δηλητηρίασης. κ.λ.π.).
ΠΡΟΛΗΨΗ Οι κατσαρίδες χρειάζονται τροφή, νερό και καταφύγιο στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν.Περιορίζοντας αυτούς τους τρεις παράγοντες μπορεί να επιτευχθεί μείωση του πληθυσμού.
  • · Με επιδιόρθωση των υδροσωλήνων.
  • · Με σιγύρισμα και μετατόπιση πιθανών καταφύγιων.
  • · Σφραγίζοντας πιθανές εισόδους σε οικήματα.
  • · Ανακατασκευάζοντας μέρη για την εξάλειψη καταφυγίων.
  • · Με την τοποθέτηση των τροφίμων σε καλά προφυλαγμένα μέρη.
  • ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Η καλή πρόληψη δεν μπορεί από μόνη της να εξουδετερώσει μια καλά εγκαταστημένη αποικία από ένα πολυδίαιτο είδος όπως π.χ αυτό της γερμανικής κατσαρίδας.Οι υπολειμματικοί ψεκασμοί στα σημεία όπου συχνάζουν οι κατσαρίδες (ρωγμές, υπόγεια, φρεάτια, εσωτερικά και εξωτερικά της οικίας )και όπου αυτές φωλιάζουν και αναπαράγονται δίνουν, αποτελεσματική και ακίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον αντιμετώπιση. Δολώματα για κατσαρίδες, κολλητικές παγίδες με φερορμόνες και gel είναι επίσης διαθέσημα αλλά αποτελεσματικά σε μικρής έκτασης προσβολές.