ΣΑΡΑΚΙ

ΕΞΑΠΛΩΣΗ Το σαράκι είναι ένα συνηθισμένο παράσιτο στην Ευρώπη και την Αμερική.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αυτό το μικρό κυλινδρικό σκαθάρι, μήκους 1/6 έως 1/4 της ίντσας 4 έως 6 mm, είναι κόκκινο καφέ και φέρει σκασίματα στην πλάτη σε επιμήκης γραμμές.Τα τρία τελευταία τμήματα των κεραιών του είναι μακρύτερα από τα υπόλοιπα άλλα.Η νύμφη είναι κρεμ- άσπρη με σκούρες καφέ σιαγώνες και έχει μια διπλοσειρά από αγκάθια στην πλάτη.
ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Τα ενήλικα σκαθάρια ξεπροβάλουν την άνοιξη ζευγαρώνουν και αμέσως εναποθέτουν τα αυγά τους.Το θηλυκό ροκανίζει ένα μικρό πόσο ξύλου για τον υπολογισμό της περιεκτικότητας του αμύλου και της υγρασίας και δεν εναποθέτει τα αυγά αν το άμυλο είναι μικρότερο του 3%.Εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα στους πόρους στο μαλακό μέρος του ξύλου.Τα περισσότερα είδη γεννούν περίπου 50 αυγά.
ΠΙΘΑΝΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Οι ζημίες των σαρακιών μπορούν να αναγνωριστούν από τις μικρές στρογγυλές τρύπες που εμφανίζονται στα ξύλινα πατώματα, τα έπιπλα, τα ξύλινα, διακοσμητικά και άλλες επιφάνειες όπως επίσης και από την παρουσία της λεπτής σκόνης (πούδρα ) που πέφτει από τις τρύπες εισόδου και συσσωρεύεται σε μικρούς σωρούς.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
  • Επιθεώρηση μια φορά τον χρόνο όλης της ξυλείας που είναι πάνω από δυο χρόνια.
  • Πρόληψη για την συσσώρευση άχρηστων ή σάπιων κομματιών ξύλου.
  • Έλεγχος όλης της νεοεισερχόμενης ξυλείας για την διαπίστωση της ύπαρξης σαρακιών.
  • ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ Η μη χημική καταπολέμηση, τέτοια όπως του ηλεκτρισμού και των υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, έχουν ερευνητική βάση και τα αποτελέσματα τους δεν έχουν πλήρως δοκιμαστεί. Ο καπνισμός συνήθως δίνει άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα σταδία εξέλιξης εντόμου μέσα στο ξύλο. Όμως αυτή η μέθοδος δεν προσδίδει υπολειμματική δράση για προστασία από μακρόχρονη επανεμφάνιση. Η εφαρμογή των υγρών εντομοκτόνων στις επιφάνειες των μολυσμένων ξύλων, μπορεί να μην προσφέρουν άμεση καταπολέμηση από το φάγωμα των νυμφών, όμως με την εφαρμογή τους καταπολεμούνται τα ενεργά σαράκια και οι νύμφες που τρώνε το ξύλο. Η υπολειμματική δράση των υγρών εντομοκτόνων προσφέρει επίσης προστασία από τυχόν επανεμφάνιση τους.